- MiCA is de nieuwste cryptowet van de Europese Unie die naar verwachting begin 2025 van kracht wordt.
- De wetgeving moet zorgen voor betere consumentenbescherming, meer vertrouwen en verhoogde transparantie binnen de cryptosector.
- Naast regels voor crypto-dienstverleners, richt MiCA zijn ogen ook op stablecoins.
De laatste jaren hebben cryptocurrencies snel aan populariteit gewonnen. Regelgevende instanties spelen dan een extra belangrijke rol in het creëren van een veilige en betrouwbare omgeving voor investeerders en consumenten. Volgens de Europese Unie moet de ‘Markets in Crypto Assets’ (MiCA) wetgeving hiervoor zorgen. Het Europees Parlement ondertekende de MiCA-wet op 31 mei.
De details van de wetgeving worden nog uitgewerkt, maar één ding is duidelijk: MiCA speelt een cruciale rol in het volwassen worden van de crypto-sector. De wetgeving zal dan ook grote gevolgen hebben voor consumenten.
1. MiCA zorgt voor betere consumentenbescherming
De MiCA-regelgeving richt zich op crypto assets en Crypto Asset Service Providers (CASP’s). Tot deze laatste groep behoren bedrijven die diensten leveren die verband houden met crypto assets. Denk aan crypto exchanges, wallets en kredietverstrekkers.
Deze CASP’s moeten onder de MiCA-regulering aan strikte regels voldoen om te zorgen voor betere bescherming van consumenten en meer vertrouwen binnen de crypto-sector. Onder deze regels vallen minimumkapitaaleisen, klanttegoeden van bedrijfseigendom scheiden, klachtenafhandeling bieden en informatie over de risico’s voorzien. Ook moeten dienstverleners ervoor zorgen dat er geen marktmanipulatie plaatsvindt.
In het verleden raakten verschillende CASP’s betrokken bij schandalen, wat duidelijk maakt waarom deze regels zo hard nodig zijn. Denk aan het in 2014 failliet verklaarde Mt. Gox waar naar schatting 740.000 Bitcoins werden gestolen. Een recenter voorbeeld is FTX, dat door onder andere een zwakke balans failliet is gegaan. Oprichter Sam Bankman-Fried boekte 10 miljard dollar aan klanttegoeden van het platform over naar zijn eigen investeringsbedrijf, waarvan nog zeker 1 miljard dollar spoorloos is.
2. Meer vertrouwen en verhoogde transparantie binnen de cryptosector
Door meer regulatie kan het vertrouwen binnen de cryptosector toenemen. Dat komt doordat actieve bedrijven zich aan meer regels moeten houden en strenger gecontroleerd worden.
Naar alle verwachting zal een digitale valuta pas op de Europese markt worden toegelaten nadat deze een whitepaper naar de toezichthouder heeft gestuurd. Deze documenten bevatten gedetailleerde informatie over de cryptocurrency, de werking en de risico’s, wat voor verhoogde transparantie zorgt.
3. Een stabielere toekomst voor stablecoins
In mei 2022 werd de cryptosector opgeschud toen het ecosysteem van Terra (LUNA) en de bijbehorende TerraUSD (UST) in elkaar klapte. De stabiele waarde van de UST stablecoin werd niet behouden en daalde naar nul doordat de marktwaarde van LUNA instortte.
Onder andere dit incident zorgde ervoor dat veel regulatoren hun aandacht op stablecoins richtten. In de MiCA-wetgeving gaat dan ook veel aandacht uit richting stablecoins. Regels voor deze crypto assets moeten de stabiele waarde en dekking van stablecoins waarborgen en ervoor zorgen dat beleggers altijd zonder waardeverlies kunnen uitstappen. Naast verwachting zullen deze regels bijdragen aan een verhoogde stabiliteit en betrouwbaarheid van stablecoins voor consumenten.
4. Onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare spelers
De MiCA-wetgeving maakt het verschil tussen betrouwbare en onbetrouwbare spelers binnen de cryptomarkt beter zichtbaar. Betrouwbare bedrijven zijn gereguleerd en voldoen aan alle gestelde eisen en regels. Dit kan consumenten helpen om betere beslissingen te nemen bij het kiezen van een crypto-dienstverlener.
Naar verwachting zullen de regels begin 2025 van kracht worden. Drie jaar geleden zijn er al andere regels opgesteld om witwassen, terrorismefinanciering en sanctie-omzeiling aan te pakken. Volgens deze regels moesten crypto-dienstverleners zich registreren bij lokale toezichthouders zoals DNB.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitvavo.
Bitvavo is een Nederlandse crypto exchange die bij lokale toezichthouders geregistreerd staat en er alles aan doet om aan de regels te voldoen. Dat zullen ze ook doen wanneer MiCA van kracht wordt. Bij Bitvavo koop je meer dan 180 verschillende cryptocurrencies. Je rekent af met iDEAL, Bancontact, PayPal, of een van de andere betaalmethodes.